Pentru a evita neplacerile cauzate la curatare (depunerea de funingine in incapere), toata operatiunea se efectueaza sub o folie de plastic.
Din pacate, in cele mai multe cazuri, suntem solicitati dupa ce se produc tot felul de accidente. Sfatul nostru este sa apelati la o firma de coserit, macar o data pe an, de preferat inainte de a incepe sezonul rece si de a face primul foc, pentru curatarea sursei de incalzire (semineu, centrala, soba, etc) si totodata si cosul de fum.
Rolul unui cos de fum este de a evacua in atmosfera, in conditii de securitate deplina, la o inaltime de siguranta, respectiv deasupra nivelului acoperisurilor, fumul si gazele de ardere rezultate in urma combustiei diferitelor tipuri de conbustibili, gaze care, prin continutul lor de substante nocive, reprezinta un pericol pentru sanatatea omului si mediului inconjurator.
In anumite cazuri, aceste componente importante ale unei instalatii termice, au si rolul de a realiza tirajul necesar acoperirii pierderilor de sarcina ale generatoarelor de caldura si aspirarii totale sau partiale a aerului de ardere.
Dezvoltarea sistemelor de evacuare este o consecinta a evolutiei tehnicii incalzirii. Un cos de fum al zilelor noastre, chiar si in solutia cea mai simpla, este un subansamblu de constructie sau chiar o constructie, dupa caz, complexa prin procesele termice, de curgere a gazelor arse si prin cerintele de rezistenta mecanica si stabilitatea pe care trebuie sa le indeplineasca. Aceste rationamente de ordin tehnologic si structural au condus la o alcatuire speciala a cosurilor, constand din pereti realizati din mai multe straturi.
Cosurile de fum profesionale sunt supuse la:
– Solicitari interioare de natura fizica si chimica cum ar fi:
* Socuri termice cauzate de aprinderea accidentala a funinginei.
* Actiunea coroziva a condensatului acid.
* Temperaturi ridicate ale gazelor arse.
– Actiuni exterioare climatice cum ar fi:
* Inghet-Dezghet.
– Actiuni dinamice cum ar fi:
* Vant
* Seisme